kyra punya lagu

Tuesday, March 21, 2017

Merapu

Well hello there ...


Here i am .. doing nothing because my life is boringgggg. Hahahah.

So let's start merapu.

Since tukar suasana kerja from fun, hectic, only have one day off every week to boring, slow and have 2 days off every week, so kita pun ade la memacam bnde utk difikirkan ..

Like seriously, before tak pernah rasa mcm "ape la yg aku buat ni. What is wrong with me and bla bla." Now i rasa mcm tu. And i realize, kerja office mmg btul2 tak kena dgn jiwa i yg tengah memberontak nie. Hahahahah.


It is fun before where i have my work shifts everyday, do different things everyday, i move a lot. Yeah. A lot sampai i got a muscle, lost my weight, no need to worry if i eat supper because i will not gain any weight. Hàving fun yelling at my colleagus, my bosses, got angry with management not fullfilled what i wanted, cover up my bosses infront their bosses.


Have a mood swing because of customer, because of my bosses, because some issues rised up to the management that leads to me, the one who will suffer and stuck with paperwork. Yet i can smile everyday, rasa semangat and still happy utk bekerja because all those faces yg akan i jumpa, yang akan buat my moods berubah2 dlm masa sehari.


Because working there always remind me of how tough your life is, dont forget to smile. Somebody is with you. Yes. Bila dpt lousy, cerewet customer, there is my boss. Solved it for me and bg kata2 semangat, try to make a jokes so that i have a reason to smile again. Or if my bosses angry at me, there is the customer who made my day bright so i wil not think about my problems to much.






Well life must go on .. so here i go .. moving forward ...

Sunday, February 12, 2017

Way to longggggggggg

Hello people.


Oh em geeee. Dah almost 2 tahun tidak update disini. Well busy with my life. No longer a student. Just graduated last year around april something. Then start kerja on november 2015 until now.


So currently bekerja di SportsDirect.com. setahun lebih as a cashier/admin utk outlet midvalley. Now seminggu dah transfer ke HQ. But well, learned a lot. If u asked me mana best, i would say working in midvalley la. HQ office, so boring okay.


Sbb direct retail nie seronok. U meet different people everyday. The task is a bit different everyday and plus i got 4 boss to manage and sangat2 sporting. Well sorg jela sporting. Lain annoying. Hahahahahah.


Now office, most of the time stuck dekat meja sndri, kena hadap computer lama2. But since i love my family, so this is what we call sacrifice. Kerja dkt midvalley, selain i kena hadap customer yg mcm2 perangai, i kena hadap boss2 i yg mcm2 perangai jgak but hey, there will be no fun right klu tade cabaran? Hahahahhaha. But wlupun boss2 i perangai mcm ape, they build me up for what i am now.


And the best part is, they listen to me. I am incharge of everything. My way. Well since i am always know everything, i am always do whatever they want, listen to me is just a small token of appreciation for what i did to them. So yeah. Feeling good when they listen to me.


Bila dah masuk alam pekerjaan nie, banyak benda i realized. That u dont have a good life sbb hari2 pergi kerja balik kerja. That is it. And i also realized la, education wont help u much bila u dah kerja. It is all about your attitude, ape yang u ade utk offer diorg. That is why they listen to me.


One thing for sure u need to have a good dedication la on your job, dicipline in terms of your attendance. And eventhough u tak sependapat dgn u punya boss, never argue except if ur boss listen to u just like mine, then u can argue. Hahahhahahha. Kidding. Always know la bila utk melawan but jgn melawan selalu.


Boss is boss. They have their own ego. So if u want to go against the boss, be smart. Well some people asked me, i got my degree, what the hell am i doing working as a cashier? Well, it started as a part time because i really2 need a money that time.


Turned out i like it a lot. It improves my social skill. I am shy person. I mean i can only talk casually with someone i know. So working as a cashier, help me to learn to talk to strangers. So the level of shyness now is decreasing. Besides, i tak buat fully cashier. I am also jadi admin for that outlet. So i handle all those documents regarding the outlet, i need to always connected with HQ people, working closely with all my boss so that our midvalley operation will be smooth.


So kira jadi kerani pun i boleh okay. Hahahaha. Dengan ekonomi skrg, i rasa i am not in the situation to be picky. So just grab it and do my best.



So i rasa sampai sini dulu la. I will try my best to come back and membebel lg.


See you. 😊😁

Wednesday, October 28, 2015

menganggur

assalamualaikum ..


lama betul tak update blog nie. bukan sibuk tp malas. hahaha. dah berapa bulan menganggur duk rumah je. tp esok sampai la 9/11 ade la buat part time kerja. boleh la tu sementara tunggu nak kerja. hehehe.

so selalu menulis kt sini bila ade benda menganggu fikiran. sekarang yang menganggu fikiran adalah radzie. yup. my crush when i was at matriks. hahahaha. tersuka dekat ketua kelas sendiri. lawak pulak bila fikir. so here we go.

lepas je habis matriks, mmg tade ape2 pun perasaan dah kt die sampai ke tahap tak pernah fikir pun pasal die dalam masa 2 tahun lebih nie sbb last jumpa masa april 2012 final matriks. habis je exam, gua dah blah balik kl sbb kena kosongkan asrama b4 4pm.

tetiba this morning, i mimpikan die. mmg pelik la. nak tergelak pun ade sbb dlm bnyk2 org yg kenal, die plak boleh sesat dlm mimpi tu. and dah la mimpi tu pun pelik. firstly, aku tetiba tengah kemas baju kt asrama universiti sambil die tengok aku kemas. masa tu aku tak tahu sape sbb muka die tak nampak. aku just kemas and bebel ckp "kenapa kena pindah asrama? bia jela kt sini." lepas tu die marah "kemas jela. bnyk bunyi.

lepas tu die bawakkan brg and jalan depan aku. aku masih bebel. serius tertanya siapa la mamat nie. dah la semak marahkan aku. lepas tu die hempas beg and pandang aku, "i am your husband. so tolong la ikut je. sy nak awak pindah bilik." masa tu mcm nak jatuh jantung aku. sekali radzie dah. siap dah jd husband wei. kejadah sial. hahahahahah.

patu aku sampai bilik asrama baru. rupanya universiti tu ade 3 jenis asrama. asrama for girls, asrama for boys and asrama campur. so die bawak aku stay asrama campur tu. bilik aku depan bilik die. hahahahaha. lg pelik. ingat nie citer mat salleh ke mcm quantico tu yg asrama diorg campur laki perempuan siap share bilik air.

adoi adoi adoi .. then aku start kemas brg aku. die masih lagi tengok. kuang asam. bukan nak tolong. hahahaha. then die masuk bilik die, aku kemas brg2 aku dan bilik. habis kemas, aku g bilik die, tengok die rileks. roomate tade. then aku lepak la dgn die. sekali die ckp nak mandi. lepas tu suruh aku mandikan die.

OMG!!! ape kejadahnya mimpi nie wei. aku pulak mmg malu gila masa tu. terus ckp NO and masuk bilik. die gelak je. kuang asam.

lepas tu sedar, dah bangun tdo sambil duk kenang balik mimpi tu. horror je mimpi aku nie. tahu la dlu pernah tersuka radzie. nie dah sampai ke tahap leh mimpi siap kitaorg dah nikah dalam mimpi tu kejadah btul la .

dasyat mimpi aku wei. maaflah radzie, aku tak sengaja mimpikan kau. well siapa boleh pilih karakter yg masuk dalam mimpi tu kan? so sorry radzie. hahahaha. sbb tu la aku rasa horror sgt sbb aku tak pernah pun fikir or suka lagi kt radzie utk tempoh dua tahun lebih nie and dah la dah nikah dgn die.

SCARYYYYYY la s#!+. hahahahhahaha. mimpi nie mmg mengarut la. so senang je. meh ler kita lupakan dan move on. mimpi kan mainan tidur. so yup. lupakan.

okay. bye. nak tidur. ape lg la mimpi malam nie pulak. hahaha. bye korg.

Thursday, September 17, 2015

Tamat belajar

Assalamualaikum.

Hei hei hei. Lama nau nau iolls tak menulis kt sini. Lama tak tulis sbb mega kesayangan iolls hilang. Nak beli baru tak mampu. Skrg alhamdulillah. Dah habis degree. Masih mencari kerja. Nak kerja cepat2 so that boleh beli fone baru. Hihihih.

So nothing to story morry sbb my life sama je. Tiada yg berubah except now i am back to my family. Hohohoho. Itu sahaja yg berlaku.

So okay la. Ade benda nak buat.

Bye.

Tuesday, June 2, 2015

menilai

Assalamualaikum ..

oh btw, sy tak masuk hospital lepas strictly makan ubat. :)

So diam tak diam, pejam celik pejam celik, dah minggu ke 19 praktikal. 1 more week and i'm out. So apa yang i dapat dari internship nie? I would say a lot. So many. I do learn a lot. Not just about work but also attitude of people. Kalau kau rasa perangai kawan kau annoying and all, believe me, susana kerja lagi annoying.

My office is 100% bumiputera. So yeah! The mentality is a bit ..... and in this organization, first thing yang i belajar do not trust anybody, do not too attached to anybody, do not too friendly with anybody. Just do your job.

sbb ape whenever you mcm buat sesi luahan perasaan kt org tu, die akan sampaikan ke org lain. I nampak selalu jadi mcm tu. A cerita pasal B kt C then C g cerita kt D or C mengumpat A kt B. So senang cerita bila masuk ke kerja, perhatikan suasana, budaya kerja yang ade dalam office.

And ape yang i nampak, they always rasa diorg je yang reti buat kerja and others don't. Refuse to listen to their boss and even worst pandang rendah kt org lain and not to forget take credits based on others job.

So yea. I do learn a lot especially attitude of people in this company. And like org tua cakap, ambil yang jernih dan buang yang keruh. Yang baik dijadikan tauladan, yang tak baik dijadikan sempadan. Boleh fikir sendiri.

I ade manager. And this manager always cakap staff sini semua pemikiran kampung and all, bajet tahu buat semua kerja and bla bla bla. I used to believe that and respect her as she have non-meleis thought. Tp lama2 kenal and i kenal the other staff, my senior exec tegur my attitude and all, i now sedar yang manager i pun sama je. Pemikiran kampung.

die selalu rasa diri die betul, die selalu rasa ape yang die lalui dlm hidup is a part of enjoying life while others yang tak lalui ape yang die lalui tu tak enjoy their life. Ape yg i perasan, ape yang die kutuk staff tu actually die pun buat.

so please people. Think before you speak, think before you act sbb it can ended up you pun sama mcm diorg. Jgn rasa diri tu sentiasa betul. Sometimes kita betul, sometimes kita salah tak kisah la tua ke muda. Kalau diri tu sentiasa betul, then you are perfect. Tapi tade manusia yang sempurna.

So okay la. Settle sesi luahan perasaan iolls. Bye.




Wednesday, May 20, 2015

hospital

Assalamualaikum

hai hai hai ..

oh. Aku tak masuk hospital. Tp bakal masuk. Tapi marilah kita berdoa semoga aku tak ditahan di hospital.

Actually 2 minggu lepas, malam khamis tu aku tetiba diserang demam. Tiada ape2 simptom yg boleh menunjukkan aku demam. Then itu saja.

minggu lepas jumaat tengah hari aku demam balik selepas mlm khamis tu simptom demam menunjukkan diri seperti tekak tak berapa nak sedap. Tp tak sakit.

Then sabtu tu die okay cuma batuk pulak datang singgah yang sampai ke hari nie masih tidak baik2. Hari nie badan rasa seram sejuk dan kepala sakit setiap kali batuk.

Since aku nie alhamdulillah susah sakit, bila sakit mmg agak merisaukan. Mcm nie. Pelik nau demam. Kejap dtg kejap pergi. So plannya malam nie nak ke klinik ambil ubat. Kalau lepas makan ubat tade perubahan, kena check in hospital la.

Sbb sejarah kesihatan aku nie pun boleh tahan jugak. Harap2 it just a fever.

Bila dah demam mcm nie, mcm2 fikiran tak berapa logik dtg. Seperti contoh, dlu aku kena pnuemonia. Jangkitan kuman pada paru2. Demam die tu berlarutan untuk dua minggu.

So bila demam nie mcm nie, terus fikir mcm kena balik which is lepas tu aku cepat2 zikir nauzubillah hi min zalik.

Minta dijauhkan semua tu. So mlm nie lets go to the clinic .

Pray for me. Bye.

Friday, May 8, 2015

unwell

Assalamualaikum ..

Hai hai hai ..

so hari nie iolls MC. Demam. Tade tanda2 demam pun. Tetiba je jadi. Malam smlm lepas dinner tu, g la bersihkan diri semua. After that terus rasa sejuk menggigil. I thought sbb kipas tengah speed laju. Then lepas tu start rasa sejuk and badan rasa mcm bahang.

Tp adik kata biasa je bila sentuh. Then tidur. Stgh jam bangun, memang terus demam. Badan sgt panas. Tak tahan, naik tingkat atas mnx ibu nutriferon. Tade.

Lepas tu abah kasi panadol .. baru la dpt tidur ..kalau sblm tu rasa panas sampai rasa nak meletop kepala. Rasa mcm suhu termometer naik. Sbb panas tu dari kaki naik ke kepala.

Tp tade simptom demam langsung. So kena tengok malam nie mcm mana. Sbb aku nie mmg jenis dari dulu demam malam. Siang ok je. Cuma kali nie pelik sbb tade simptom demam.

Org sakit nie mmg emo lebih ke ek? semalam mintak nutriferon kt ibu. Dengar je ibu cakap tak, berjurai air mata nangis. Pdhl otak mmg duk ckp 'hah. Tade pulak.' Tp reaksi nangis.

lepas tu ade la mesej adik ckp demam. Die tak reply. Nangis jugak pdhl dlm kepala otak 'die dah tertidur la tu.'

Haih .. to future hasbeng, kalau i demam, u tak boleh tidur malam sbb kena jaga i and sbb i kalau demam, i tak selesa. So for sure you pun takan selesa nak tidur and nnti i akan menangis tanpa sebab. Hahahahah.

Okay la. Bye.